hits

Kvinner skal ikke stenges inne i bur

Å innføre egne kvinnevogner på toget er en fallitterklæring

 

Nyheten om at Tyskland som første land i Europa innfører egne kvinnevogner har fått massiv oppmerksomhet i europeiske medier. Foreløpig er det tyske Regiobahn som innfører en egen kvinnevogn på sine tog mellom Leipzig og Chemnitz. Men er dette bare begynnelsen på å stenge kvinner inne for å «beskytte» dem. Den britiske politikeren Jeremy Corbyn har også foreslått at det samme innføres i Storbritannia.

Og det gjør meg forbanna. Jeg pendler opp mot tre timer med tog hver dag. Ikke en eneste gang har jeg hatt et ønske om en togvogn kun for kvinner. Stillevogna digger jeg, for jeg vil sove på morgenen. Jeg kunne også ønske meg en egen treningsvogn, for å utnytte tiden bedre, men kvinnevogn? Der går grensen.

I august 2015 intervjuet jeg den indiske fotografen Anushree Fadnavis som dokumenterer livet ombord i kvinnevognene på toget i Mumbai i India.

Under et av bildene hun har delt på Instagram skriver hun:

«Nok en gang kom en mann seg inn i kvinnevognen idet han forsøkte å komme seg på toget i fart. Det var to politimenn i vognen og de tok tak i det. Mannen ba om unnskyldning og fortalte at han hadde blitt jaget av en gruppe menn som stjal lommeboken hans og slo ham. Han gikk av på neste stasjon og alt var ok igjen. det er mulig han snakket sant, men hva hadde skjedd om politiet ikke var der? Hadde vi følt oss trygge da?»

Jeg ble den gangen provosert over at det er behov for en egen kvinnevogn i India. Men for Anushree var dette en stor trygghet. Vi snakker om et land hvor det ifølge National Crime Records Bureau ble meldt om 24.923 voldtekter i 2012. Det er mer enn 68 voldtekter hver dag. Jeg understreker at dette kun er rapporterte voldtekter, mørketallene er trolig enorme.

Jeg skrev den gangen et blogginnlegg om hvor trygg jeg føler meg på norske tog : «Siden jeg ikke er så flink til å få nok søvn om natta, passer jeg på å sove litt på toget. Da er det fram med puta, på med beroligende musikk på øret og legge setet bakover. Jeg trenger ikke være redd for at sidemannen på toget skal voldta meg, rane meg eller andre grusomme ting. Uansett hvilken nasjonalitet eller religion denne mannen måtte ha. Ikke én eneste gang i løpet av det siste året har jeg vært redd for at en mann skal gjøre meg noe om bord i toget. For meg er en togvogn et av de tryggeste stedene jeg kan være.»

Bloggen fortsetter under bildet.


 

Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd på deg om du fortalte at et halvt år senere kommer disse kvinnevognene til Europa. Er vi kvinner små skjøre glassfigurer som må settes på pidestall? Eller seksuelle vesener som må plasseres i bur for å beskyttes mot menns attrå?

I forbindelse med den iranske revolusjon i 1979 opplevde kvinner et stort tilbakeslag. Prestestyret fjernet en rekke kvinner fra sine embeter. Kvinner fikk forbud mot å utføre visse arbeidsoppgaver. Ekteskapsalderen ble satt ned til ni år og kvinneidealet var en hjemmeværende hustru og mor som mennene bestemte over. Kvinnene måtte også dekke til kroppen sin. Det ble også gjennomført en total kjønnssegregering på busser og på skoler.

Her til lands har det så langt ikke vært snakk om egne togvogner for kvinner. Men kanskje kommer det snart. Kvinner blir bedt om å ikke gå alene på kvelden, ta taxi og ikke drikke seg for fulle.

Hijabentusiaster begrunner bruken av hijab med religion også når det gjelder bruk på små jenter. Sannheten er at ikke finnes ingen teologisk begrunnelse eller tradisjon i islam for barnehijab. I koranen står det at kvinner skal senke sine blikk for ikke å friste menn. Tildekning med for eksempel hijab skal gjøres for å være sømmelig, og begrense hvem som kan se kvinnens skjønnhet.

Vi kvinner er ikke vandrende fristelser. Og menn er ikke dyr. Vi klarer helt fint å leve i sameksistens, også på toget. Innvandringsmotstandernes hylekor om å beskytte kvinnene mot overgrep fra de «farlige» muslimene og Odins Soldater skal ikke skremme meg. Jeg skal fortsatt sove på toget uten pepperspray i hånda og jeg kommer fortsatt til å gå tur alene i kveldsmørket.

Vi er ikke kommet dit at europeiske kvinner skal måtte dekke seg til og ha mannlig anstand hver gang hun går ut døra.

 

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar